Albert Einstein luennoi Wienissä vuonna 1921 kuva wikimedia |
Samallakävi ilmi, mikä se hänen sisällään ollut polte oli, joka toi nuoren miehen takaisin USA:n kultamailta Eurooppaan: Lemaîtrella näet oli mielessä maailmankaikkeus. Hän tahtoi keskittyä tähän teemaan kokonaan, eikä hajottaa voimiaan rakentamalla omaa karriääriänsä vierailla mailla kaukana.
Valtavilla Taivaan Isältä saamillaan hengen lahjoillaan hän ryhtyi intensiiviseen työhön, jota kesti kaksi vuotta ja jota ajoittainen luennointi opiskelijoille ei haitannut.
Laajeneva maailmankaikkeus versus Einstein *
Vuonna 1927 hän julkaisi tutkimuksensa artikkelissa
- Un Univers homogène de masse constante et de rayon croissant rendant compte de la vitesse radiale des nébuleuses extragalactiques. Annales de la Société Scientifique de Bruxelles 47: 49. (Alkuperäinen artikkeli on luettavissa pdf-muodossa tässä linkissä.)
Artikkelin lähtökohtana on Albert Einsteinin (1879-1955) tuolloinen näkemys staattisesta rajallisesta universumista. Einstein kirjoitti noihin aikoihin, että maailmankaikkeus on "äärettön, mutta rajallinen ja satulan muotoinen".
Käsillä olevien tähtitieteellisten mittausten perusteella Georges Lemaître osoitti punasiirtymän merkitsevän avaruuden laajenemista. Hän antoi tästä ensimmäisenä myös matemaattisen kaavion, jota tiedemaailma ei huomioinut kuin vasta myöhemmin ja asia tunnetaan yleisesti Hubblen lakeina.
Einstein ei löytänyt Lemaîtren matematiikasta virheitä, mutta siitä huolimatta hän kieltäytyi omaksumasta ideaa laajenevasta avaruudesta. "Sinun laskelmasi ovat oikein, mutta fysiikkasi on iljettävää" hän paukautti reippaasti Georgesille
Vos calculs sont corrects, mais votre physique est abominable.
Albert Einsteinin kommentti Lemaîtren tutkimukseen
Tämä mitä korkeimmalta taholta tullut arvostelu ei pysäyttänyt Lemaîtren uraa. Saatuaan avaruuden laajenemisen ajatuksen sydämeltään paperille, hän matkusti Yhdysvaltoihin ja väitteli siellä vielä samana vuonna 1927 MIT:ssä tohtoriksi!
- The gravitational field in a fluid sphere of uniform invariant density according to the theory of relativity.Ph.D. Thesis Massachusets Institute of Technology, 1927.
___
* tiedot wikipedian artikkelista, mahdolliset virheet minun
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti