tiistai 15. huhtikuuta 2014

Alussa kuin neutronitähti

Vuonna 1997 löydettiin ensimmäinen näkyväsä valoa säteilevä neutronitähti, joka ei ole pulsari
Hubble teleskooppi
kuva wikimedia
Kosmoksen alkuhetkien kuvauksessa on vaihe, jolloin peruselementit, fotonit ja elektronit, ovat protonien ja neutronien kanssa tavattoman kuumassa ja tiheässä puurossa.

Tämä malli ei ole pelkästään teoriaa eikä sitä ole hahmotettu Alusta lähtien. Big Bang teoriassa kuvattu energian ja materian tila muistuttaa astronomiassa tutkittuja neutronitähtiä. Jotkut neutronitähdet pyörivät hurjaa vauhtia keskimäärin 38,500 kertaa minutissa. Hyrrä aiheuttaa elektromagneettista säteilyä, jonka astronomit havaitsivat ensi kertaa vuonna 1967. Nämä ns. pulsarit (ilman teetä) todistivat, että neutronitähtiä todella on olemassa. Niitä tunnetaan nykyään Linnunradasta ja Magellanin pilvistä noin 2000 kappaletta.

Neutronitähti on sisään romahtaneen supernovan jäännös, joka on liian suuri valkoiseksi kääpiöksi tai kvarkkitähdeksi, mutta liian pieni synnyttämään avaruuden mustaa aukkoa.

Neutronitähti on pienin ja tihein maailmankaikkeudesta tunnettu tähti, jonka halkaisija on vain noin 10 kilometriä. Tämän pikkupallon massa on kuitenkin 2-3 kertaa suurempi kuin auringon massa. Tähti koostuu suurimmaksi osaksi varautksetomista neutroneista, joita siinä on hieman enemmän kuin protoneja. Tulitikkurasian kokoinen kappale neutronitähteä painaisi noin viisi miljardia tonnia.



Neutronitähden rakenne
kuva wikimedia

Kuvassa on erityistä terminologiaa kuvaamaan neutronitähden sisuksissa olevia äärimmäisiä olosuhteita

  • neutroni-protoni Fermi neste.
  • elektroni Fermi kaasu
  • kvarkki gluon plasma

Big Bang teoria kuvaa siis alkutilaa, jossa ollaan neutronitähden sisäkuoren olosuhteissa, elektroneja, neutroneita, atomiytimiä ... ja fotoneja.

____________
Tiedot otettu wikipedista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti