maanantai 17. maaliskuuta 2014

Big Bang teoria: Georges Lemaître

Georges Lemaître luennoimassa Leuvenin katolisessa yliopistossa vuonna 1933
kuva wikimedia
Evoluution uus-darwinistinen valtavirta on vahvasti kristityn miehen, itävaltalaisen munkki Gregor Mendelin kärsivällisen tutkimustyön perustalla. Tämä on hyvä muistaa näinä ankeina epäuskon ja sekavuuden aikoina!

Maailmankatsomuksemme mullistaneen Big Bang teorian isä on katolinen belgialainen pappi Georges Lemaître (1894-1966). Tämä on hyvä muistaa näinä ankeina epäuskon ja sekavuuden aikoina!


Henkilöhistoriaa *
Nuoruudessaan Georges kävi Charleroin kaupungissa jesuiittojen ylläpitämää "Pyhän Sydämen" koulua (Collège du Sacré-Coeur). Siellä hänelle annettiin klassinen lukion koulutus kreikan ja latinan taitoineen.

Ensimmäisen maailmansodan syttymisen vuonna 1914 silloin vain 17-vuotias Georges Lemaître aloitti insinöörin opinnot Louvainin katolisessa yliopistossa.(Université catholique de Louvain). Pian tulikin kutsu armeijaan, ja hän palveli ansiokkaasti Belgian armeijassa tykistöupseerina sodan loppuun saakka.

Tarina ei kerro, mitä hänelle 1. maailmansodan kauhuissa tapahtui henkilökohtaisesti. Palattuaan siviiliin super-lahjakas Lemaître alkoi lukea matematiikkaa ja fysiikkaa, mutta samalla hän alkoi valmistautua katolisen papin tehtäviin. Jo vuonna 1920 hän väitteli matematiikan alalta tohtoriksi. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1923.  

Belgian katolinen kirkko suhtautui viisaasti nuoren papin poikkeukselliseen lahjakkuuteen ja antoi hänelle opintoja varten vapauden. Lemaître opiskeli 1923-25 johtavien professorien alaisuudessa: Arthur Eddingtonin johdolla kosmologiaa St. Edmund's House Cambridgessä Englannissa, sitten USA:ssa Harvardin yliopiston observatoriossa itsensä Harlow Shapleyn oppilaana astronomiaa ja pääsi vieläpä tohtorioppilaaksi korkeasti arvostettuun Massachuset Institute of Technology (MIT).

Vaan ei jäänyt Georges jenkkeihin. Jokin poltti sisällä, ja suorastaan loisteliaasta uraputkesta huolimatta hän palasi kotimaahansa Belgiaan 1925 ottaen vastaan osatoimisen luennoitsijan työn Louvainen katolisessa yliopistossa.

_____
tekstin tiedot wikipedian artikkelista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti