tiistai 18. maaliskuuta 2014

Big Bang painovoima-aaltoja havaittu!

BICE2 Etelämantereella
Mikroaaltokartoituksen pyörteitä
kuva NASA APOD
Iltalehti uutisoi Suomessa 17.3.2014
... Etelämantereella sijaitsevan teleskoopin avulla tutkijat ovat havainneet kaikuja alkuräjähdyksen ensihetkistä lähes 14 miljardia vuotta sitten.

Teleskooppi havaitsi merkkejä niin sanotusta kosmisesta inflaatiosta eli valon nopeutta nopeammasta laajenemisesta maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin ensimmäisen murto-osan aikana. Havaitut painovoima-aallot antavat tähän saakka puuttunutta todistusaineistoa nykyisten alkuräjähdystä koskevien teorioiden tueksi.
...
Lue koko uutinen Iltalehti  
Tärkeä kosmologian uutinen löytyy web sivuilta kautta maailman, katso esimerkiksi Harvardin yliopiston Backing the Big Bang

Etelämantereella olevan BICE2 teleskoopin kotisivu

PS
Mukavasti Hannun tekstit ovat valmistelleet blogin seuraajia kosmologian jymyuutisen ymmärtämiseen, eikö totta!


1 kommentti:

  1. Olipa JYMY-uutinen! Painovoima-aaltojen havaitseminen on ollut vaikeaa ja nyt tuli samalla kertaa läpimurto niiden sekä kosmisen inflaation suhteen!

    Tieteessä tapahtuu todella paljon näinä aikoina! Maailmankaikkeuden laajenemisen KIIHTYMINEN vasta jokunen vuosi sitten huomattiin ja sitä selittämään luotiin teoreettinen käsite 'pimeä energia' . Sehän ei ole sama kuin pimeä materia, vaan ikäänkuin työntövoimana ilmenevä asia, joka tarvitaan tuon kiihtyvyyden selittämiseen. Liikkeen jatkuminen ei tarvitse välttämättä energiaa jos ei ole vastusta, mutta kiihtyvyys tarvitsee.

    Mutta nyt uudet tutkimukset ovat jo kyseenalaistamassa tätä laajenemisen kiihtymistä! Christos Tsagas niminen tutkija on esittänyt teorian, että tuo kiihtyvyys olisi illuusio joka syntyy siittä, että olemme valtavan kokoisessa avaruuden osassa joka liikkuu vauhdilla suhteessa muuhun avaruuteen. Laajenemista ei olla kumoamassa, mutta uuden teorian mukaan se turvallisesti hidastuisi painovoiman vaikutuksesta, kuten joskus aiemmin teoretisoitiinkin. Ja vasta luotua käsitettä 'pimeä energia' ei tarvittaisikaan! Luulen kuitenkin, että tämä Tsagas:in teoria on vielä hyvin kyseenalainen, kun sensijaan kertomasi painovoima-aaltojen havaitseminen on vahvalla pohjalla.

    http://www.space.com/13094-accelerating-universe-dark-energy-illusion.html

    VastaaPoista