sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Ajan ikuisuus? Filoponus versus Aristoteles

Aristoteles (384-322 eKr)
Roomalainen kopio Lysippoksen pronssiveistoksesta n. 330 eKr.
Alabasterista tehty viitta on moderni lisäys
Palazzo Altemps- Rooman kansallismuseo
kuva wikimedia

Platonin lahjakas oppilas Aristoteles edusti näkemystä, jonka mukaan maakeskeinen (geosentrinen) maailmankaikkeus on ikuinen ilman alkua. "Aika on ikuinen" eli englannin temporal infinitism.

Antiikin Kreikasta näkemys ikuisesta staattisesta kosmoksesta levisi etenkin korkeasti arvostetun Aristoteleen tuotannon kautta juutalais-kristilliseen ja islamilaiseen kulttuuriin, vaikka näkemys on ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa, jonka myös Koraani omaksuu. Raamattuhan alkaa sanoilla bereshit bara elohim, alussa Jumala loi.

Pakanuuden ja kristinuskon taistelussa argumentti ajan ikuisuudesta oli varsin merkittävä älyllinen ja akateemisesti arvostettu hyökkäys raamatullista "alkua" vastaan.

Esitieteellisellä ajalla aina Uuden ajan alkuun asti aihe kuului puhtaasti filosofian ja teologian aloille, sillä mitään kokeellista tai teoreettista mallia ei ollut luonnonilmiöiden avulla asiaa selvitellä. Juutalainen korkeasti arvostettu teologi ja filosofi Maimonides (1135-1204) esitti, ettei "ajan ikuisuutta" voida sen enempää todistaa oikeaksi kuin kumota. Vaikutusvaltainen kristillinen teologi ja filosofi Tuomas Akvinolainen (1225-1274) esitti saman näkemyksen, ehkä Maimonideksen tuntien, suurteoksessaan Summa Theologica. *


Johannes Filoponus 
Ensimmäinen aatehistoriasta tunnettu ajan ikuisuuden kriitikko on alexandrialainen teologi ja filosofi Johannes Filoponus (490-570). **

Hänen lähtökohtansa on erityisen mielenkiintoinen myös tämän blogin teemojen kannalta: Filoponus näet torjui Aristoteleen ja uus-platonismin filosofisen lähestymistavan ja kyseli metodeita ja todisteita luonnosta. Häntä voidaan pitää näin empiirisen tieteen ja luonnontieteiden edelläkävijänä, WYSIWYG miehenä!

Vuonna 681 ekumeeninen kristillinen kirkko tuomitsi Johannes Filoponuksen hereetikkona, koska hänen katsottiin ymmärtävän Kolminaisuuden kolmena eri jumalana (triteisti).

Renesanssi löysi Filoponuksen uudelleen ja hänen teoksiaan julkaistiin laajalti 1500-luvulla. Niillä oli vahva vaikutus esimerkiksi Galileo Galilein (1564-1642) ajatteluun, joka viittaa kirjoituksissaan usein häneen.

Lahjakkaana tiedemieheneä Filoponos kirjoitti, että
  • Liikettä voi tapahtua tyhjössä
  • Kappaleen putoamisnopeus ei ole riippuvainen sen painosta 
Galileo Galilei ilmeisesti luki tämän ja teki sen todistamiseksi kuuluisan Pisan tornin kokeensa vuonna 1589. Hänen oppilaansa Vinzenzi Viviano kertoo, että tämä pudotti kaksi eripainoista esinettä ylhäältä vinosta tornista osoittaakseen, että ne putoavat maahan täsmälleen samaan aikaan riippumatta massasta. 

(En ole huomannut, että Filoponoksen nimeä tässä kuuluisassa kertomuksessa Aristoteleksen vastiasesta testistä yleensä mainittaisiin. Kertomus itse kokeesta on myös herättänyt historioitsijoiden epäilyksiä katso wiki)


Cata Proclus
Johannes Filoponus kirjoitti vuonna 529 teoksen Cata Proclus, jossa hän järjestelmällisesti pyrkii kumoamaan väitteen ajan ikuisuudesta. Tämä kirjoitus ei ole säilynyt jälkipolville, mutta sama teema näkyy monissa muissakin hänen teksteissään.

Filoponus on ensimmäinen tunnettu kirjoittaja, joka väittää radikaalisti vastoin Aristotelesta, että ajalla on alku eli englannin temporal finitism.


Luomisen teologiaa
Meille on kiinnostavaa, että noin 1500 vuotta sitten elänyt Johannes Filoponus Alexandrialainen opetti

  1. Yksi Jumala on luonut maan ja taivaan
  2. Maalla ja taivaalla on samat fyysiset ominaisuudet
  3. Tähdet ja planeetat eivät ole jumalallisia 

Filoponos kerkisi ennen meidän pähkäilyjämme näissä blogeissa myös kirjoittamalla, että
Jumala on luonut kaiken aineen ja niiden fyysiset ominaisuudet ja luonnonlait siten, että ne voivat kehittyä (sic!) kaaoksesta nykyiseen järjestyneeseen tilaansa.


Einstein 
Albert tietenkin sitten siirsi keskustelun ajan ikuisuudesta aivan toiselle tasolle yleisessä suhteellisuusteoriassa.

Nyt kaikki alakoululaisetkin tietävät, että aika-avaruus jatkumo alkaa maailman luomisesta!

_________
* lähde wikipedia
** lähde wikipedia


1 kommentti:

  1. Enpä ollut kuullut Filoponoksesta aiemmin, mielenkiintoinen ajattelija

    VastaaPoista