maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lemaître: Einstein vakuuttuu

Lemaître ja Einstein vuonna 1933
kuva Catholic Education Resource Center

Vuonna 1931 julkaistu Primeval Atom teoria ei heti innostanut Albert Einsteinia. kuten näimme jo aikaisemmin vuoden 1927 julkaisun kohdalla, Einstein kyllä arvosti Lemaîtren matemaattista lahjakkuutta, mutta epäili rankasti tämän fysiikan tajua. Hän sanoikin entiseen tyyliinsä, että "teoriaa ei voi perustella fysiikan kannalta" (unjustifiable from a physical point of view).

Toisaalta valo alkoi nerollekin lopulta loistaa... Einstein rohkaisi Lemaîtrea jatkamaan asian tutkimista ja myönsi auliisti Georgesin teesin, ettei hänen staattista maailmankaikkeuden malliaan voida ylläpitää äärettömään menneisyyteen.


Käänteentekevä vuosi 1933
Vuonna 1933 Albert Einstein ja Georges Lemaître matkustivat yhdessä Yhdysvaltoihin Kaliforniassa pidettäviin seminaareihin.

Matkalla heillä riitti keskustelunaihetta maailmankaikkeuden syvimmistä salaisuuksista. Suhteellisuusteoriat olivat vielä tuoretta kuumaa tavaraa ja lienee Georges ollut ylen onnellinen tilaisuudesta esittää kysymyksiä eräälle maailmanhistorian suurimmista tieteen neroista.

Voimme olettaa, että Einstein puolestaan kuunteli ja kyseli kärsivällisesti Lemaîtren näkemyksistä ja niiden matemaattisista ja jopa fyysisistäkin perusteista. Nämä matkatarinat valmistivat molempia Kalifornian seminaareiihin.

Tuon ajan lehdet uutisoivat, että kun Lemaître oli päättänyt luentonsa, Einstein suorastaan nousi seisomaan käsiään taputtaen ja innostuneesti sanoi "tämä on kaunein ja tyydyttävin selitys luomisesta, mitä olen koskaan kuullut!"

Kohteliaisuus on melkoinen, sillä tieteellisen teorian kauneus oli Einsteinille erityisen tärkeä. Rumissa teorioissa oli jotain vikaa. Onko tieteenhistoriassa kauniimpaa kaavaa kuin e=mc2


Kultaa ja kunniaa
Ei tainnut arvon pappimme päivääkään seurakuntatyössä ennättää viettää.

Einsteinin antama tuki vuonna 1933 merkitsi hänelle kansainvälistä läpimurtoa, kuuluisuutta eräänä kosmologian johtavana teoreetikkona, kuningas Leopold III henkilökohtaisesti antamaa Belgian korkeinta tieteen kunniamerkkiä, jäsenyyttä Belgian tiedeakatemiassa sekä paavillisessa tiedeakatemiassa (Pontificial Academy of Sciences) jonka johtajaksi hänet myöhemmin valittiin, ja vuonna 1960 paavi Johannes XXIII myönsi hänelle Monsignor arvon. Hän sai Englannin Kuninkaallisen tähtitieteenseuran Eddington mitalin.


Kosminen mikroaaltosäteily
Monseigneur Georges Henri Joseph Édouard Lemaître sai vielä yhden lahjan Taivaan Isältä - hän sai elää juuri niin kauan, että ennätti kuulla keväällä 1966 kosmisen mikroaaltosäteilyn löytämisestä. Hän kuoli saman vuoden kesäkuun 20.

Tämä säteily vahvistaa erittäin syvällisellä tavalla Lemaîtren ensinnä esittämää teoriaa kaiken alusta, Kosmisesta Munasta! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti