lauantai 15. maaliskuuta 2014

Kaiken alku

 בראשׁית ברא אלהים את השׁמים ואת הארץ׃
Alussa Jumala loi taivaan ja maan.

Pyhän Raamatun alkulause on kirjallisuudenkin näkökulmasta klassisista klassisin. Lyhyt ja yksinkertainen, eikä ihminen kuitenkaan kykene ammentamaan tyhjiin tuon muutaman sanan lauseen sisältöä!


Lineaarinen maailmankuva

kuva Linear Worldview: Social Work/Medical Model

Raamatullinen maailmankuva käsittää alun ja lopun ja on näin viivamainen, lineaarinen: maailmalla on alku, loppu ja kaikenlaista siinä välissä.

Käsitteenä lineaarisuus on varsin syvällinen ja moniulotteinen, kuten esimerkiksi kuvan konferenssiluennon mallissa esitetty ajassa etenevän loogisten syy-seuraussuhteiden maailma.

Suuri osa aikamme ihmisistä elää lineaarisen maailmankuvan vaikutuksessa juutalais-kristillisen ja islamilaisen kulttuurin piirissä. Tämä käsittää lähes kolme miljardia ihmistä.



Syklinen maailmankuva

Satya yuga – 1,728,000 years
Dvarapa yuga – 1,296,000 years
Treta yuga – 864, 000 years
Kali yuga – 432,000 years
Total cycle (mahayuga) – 4,320,000 years
kuva Heart of  Hinduism

Lineaarinen maailmankuva on meille varsin tuttu, mutta se ei suinkaan ole itsestäänselvyys eikä ihmiskunnan keskuudessa ainoa vallitseva näkemys todellisuudesta.

Esimerkiksi antiikin Kreikan ja aikamme Intian kulttuureissa maailmankuva ei ole lineaarinen vaan kehämäinen, syklinen: maailmalla ei ole sen enempää alkupistettä kuin loppuakaan, vaan kaikki kiertää.


Tieteellinen maailmankuva
kuva Minnesssence Values Framework

Tieteellinen maailmankuva oli vielä 1900-luvun alkupuolella jokseenkin yhtenäinen ja kosmos käsitettiin jokseenkin staattisena tilana: avaruus on ikuinen, aina ollut ja aina oleva, ilman alkua ja ilman loppua.

Muutos tapahtui kosmologiassa kivuliaasti tiedon lisääntyessä yhä vahvempien teleskooppien ja tähtitieteen teorian, valon ymmärtämisen syventyessä. Vielä 1940-luvulla maailmankuulu englantilainen astronomi Sir Fredric Hoyle ivaili uutta käsitystä aljusta ja kutsui sitä hauskasti nimellä Big Bang theory. Pilkkanimi tarttui! Hoyle itsekin vakuuttui asiasta ja nieli kynsineen karvoineen uuden tieteellisen näkemyksen, että tunnetulla maailmankaikkeudella on alku eikä se ole ikuisesti ollut ja oleva, kuten oli oletettu.

Tieteessä edetään hurjaa vauhtia, ja kosmologit käsittelevät lineaarista, epälineaarista, syklistä, kaoottista,...  Näin pitääkin olla, eikä muuten voi ollakaan!


Blogin tarkoitus
Kutsun kiinnostuneita mukaan keskustelemaan alusta, erityisesti tunnetun maailmankaikkeuden ensimmäisistä hetkistä.

Asioita on lupa ja tarkoitus katsella maallikkona, opiskelijana universaalin laajasti kosmologiasta teologiaan, astronomiasta filosofiaan, optiikasta hiukkasfysiikkaan. Erehtyä saa, toisia saa kommentoida, virheitä oikaista, vaihtoehtoisia näkemyksiä tuoda esiin.

Totuuden tähden - sana on vapaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti