maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lemaître: Primeval Atom 1931

Kuva Georges Lemaître blogi

Vuonna 1931 Georges Lemaître kutsuttiin mukaan Brittiläisen Tiedeseuran (British Science Association) järjestämään konferenssiin Lontoossa, jolla oli sangen mielenkiintoinen teema Universe and spirituality.

Lontoon luennossaan Lemaître esitti, että avaruuden laajeneminen alkaa tietystä alkupisteestä, initial point, jota hän kutsui nimellä Primeval Atom.

Lemaître käytti myös ilmausta Cosmic Egg, "kosminen muna, joka räjähtää luomisen hetkellä".

Lemaître kirjoitti luennostaan kirjeen Nature lehteen laajemmalle yleisölle tiedoksi
  • G. Lemaître, The Beginning of the World from the Point of View of Quantum Theory, Nature 127 (1931), n. 3210, pp. 706. (Lue Lemaîtren erinomaisen merkittävä ja napakka kirje tässä linkissä.)
Koetan kääntää tähän keskeisiä kohtia kirjeestä.
(jos tunnet kirjeestä jo tehdyn suomennoksen, olisin kiitollinen linkistä),


Lemaître: Maailman alku kvanttiteorian näkökulmasta
... olisin pikemminkin taipuvainen ajattelemaan, että kvanttiteorian nykyinen tila viittaa siihen, että maailman alku on hyvin erilainen luonnon nykytilasta.

Kvanttiteorian näkökulmasta termodynamiikan prinsiipit voidaan ilmaista näin
1. energian vakio kokonaismäärä levitetään erillisissä kvanteissa
2. erillisten kvanttien määrä lisääntyy jatkuvasti

Jos menemme ajassa taaksepäin, löydämme yhä vähemmän erillisiä kvantteja kunnes kohtaamme maailmankaikkeuden koko energian pakattuna muutamaan tai vain yhteen kvanttiin.

Atomien prosesseissa avaruuden ja ajan käsitteet ovat vain tilastollisia tekijöitä, ne väistyvät pois kun niitä sovelletaan yksittäisiin ilmiöihin, joissa on mukana vain vähän kvantteja.  

Jos maailma on alkanut yhdestä ainoasta kvantista, avaruudella ja ajalla ei silloin olisi mitään merkitystä alussa, ne saisivat mielekästä merkitystä vasta kun elkuperäinen kvantti on jakaantunut riittävän moniksi kvanteiksi..

Jos tämä pitää paikkansa, maailma alkoi hieman ennen avaruuden ja ajan alkamista. 

... esimerkiksi saattaa olla, että atomiydin on laskettava ainutlaatuisena kvanttina ja sen atominumero eräänlaisena kvanttinumerona. Jos tulevaisuuden kvanttiteorian tutkimus kääntyisi tähän suuntaan, niin voisimme käsittää maailmankaikkeuden alun yhtenä ainutlaatuisena atomina, jonka massa on koko maailmankaikkeuden massa. Tämä erittäin epävakaa atomi jakaantuisi yhä pienemmiksi atomeiksi super-radioaktiivisessa prosessissa. 

Jotain jälkiä tästä prosessista saattaa, Sir James Jeansin ideaa seuraten, ylläpitää tähtien lämpöä kunnes meidän pienten atominumeroiden atomit tekisivät elämän mahdolliseksi.

On selvä, ettei alku kvantti voisi pitää itsessään evoluution koko kulkua, mutta se ei määrittelemättömyyden prinsiipin mukaan olekaan välttämätöntä.

Käsitämme nykyisen maailmamme sellaiseksi, jossa todella tapahtuu jotain. Maailman koko tarinan ei tarvitse olla kirjoitettuna ensimmäisessä kvantissa kuten joku levysoittimessa oleva laulu. Maailman kaiken aineen on täytynyt olla läsnä alussa, mutta sen kertoma tarina voidaan kirjoittaa askel kerrallaan.
Osia G. Lemaîtren kirjeestä Nature 1931

Siinäpä se, Kosminen Muna

Alku.
____________
(Suom.huom. olen kiitollinen sisällöllisesti merkittävien käännösvirheiden ilmoittamisesta kommenteissa, niin korjaan heti kun voin!)



2 kommenttia:

  1. Onpas hauskaa, että tämä kaiken alkaminen munasta, vaikkapa Kalevalaiseen tapaan Sotkan munasta, on tuolla Lemaîtrenkin ajatuksissa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - siinä lienee sama kielen logiikka, analogiaa Alku... Sotkan muna, Kosminen muna, jossa munasta tuleva lintu on jotenkin jo kokonansa läsnä eikä kuitenkaan aivan. Eihän täysikokoinen sotka mitenkään mahtuisi munaan, nykyinen maailmankaikkeus Kosmiseen munaan.

      Poista